Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
Morele pokrój w paski.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.